Του Κωνσταντίνου Σάλτα
Αντιπροέδρου ΣΜΕ

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η μελέτη για την Ανάπτυξη θεματικού πάρκου στο Λαύριο για την αξιοποίηση της Μεταλλευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Λαυρεωτικής

Στόχος της μελέτης, είναι η αξιοποίηση μιας σημαντικότατης και μοναδικής, παγκοσμίως, μεταλλευτικής ιστορίας και παράδοσης με μία πληθώρα μεταλλευτικών υποδομών και στοιχείων μεταλλευτικής τέχνης και δραστηριότητας.

Παράλληλα, η περιοχή της Λαυρεωτικής διαθέτει σημαντικά στοιχεία βιομηχανικού, αρχαιολογικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, φυσικού κάλους και ευρύτερου ενδιαφέροντος αναψυχής και τουρισμού.

Το ΔΣ του ΣΜΕ με ομόφωνη απόφασή του στηρίζει το αίτημα του Δήμου για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου της μελέτης, που θα αναδείξει τη μοναδική μεταλλευτική ιστορία της περιοχής και για ιστορικούς λόγους μιας και με πρωτοβουλία του Φερδινάνδου Σερπιέρι της τότε Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου ιδρύθηκε το 1924 ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Ο ΣΜΕ ανέθεσε σε μία έμπειρη ομάδα μελετητών σε ανάλογα θέματα που την αποτελούν τα γραφεία ΒPM (business consulting) ENVECO SA(Environmental Protection) και ZEMBERIS, MARKETINIS, LAMBROU (Law Firm). Η μελέτη είναι σε εξέλιξη και ελπίζουμε στην ολοκλήρωσή της τους επόμενους 5-6 μήνες.

Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε πιο αναλυτικά στοιχεία καθόσον η μελέτη είναι σε εξέλιξη. Όμως στη συζήτηση που είχαμε με τους μελετητές, μας ανέφεραν τα πρώτα συμπεράσματά τους που συνοψίζονται:

 • Η περιοχή του Δήμου Λαυρεωτικής διαθέτει δυναμική ανάπτυξης, ώστε να αποτελέσει προορισμό για πολλές κατηγορίες επισκεπτών-τουριστών
 • Η Λαυρεωτική συγκεντρώνει πολλά και ποικίλα ελκυστικά σημεία ενδιαφέροντος
 • Όλη η περιοχή της Λαυρεωτικής διέπεται από ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που στοχεύει στη διαφύλαξη και προστασία των πολιτισμικών στοιχείων, πράγμα που περιορίζει την ελεύθερη δυνατότητα σχεδιασμού
 • Υπάρχει σημαντικός αριθμός σχεδιαζόμενων ενταγμένων προς χρηματοδότηση έργων, που όταν υλοποιηθούν θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής

Τέλος οι μελετητές μας έδωσαν ένα πρώτο περίγραμμα κεντρικής πρότασης με κύρια στοιχεία:

 1. ΗUB υποδοχής, ενημέρωσης, δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας και υποστήριξης των επισκεπτών
 2. Οργανωμένη μετάβαση και ξενάγηση σε μεμονωμένα ή και συνδυαστικά σημεία ενδιαφέροντος (Διαδρομές)
 3. Εφαρμογή νέων τεχνολογιών

Το κεντρικό κτίριο –HUB θα είναι ένας χώρος πολιτισμού που θα συνδυάζει:

 • Παρουσίαση των στοιχείων μεταλλευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής
 • Ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής
 • Βιωματικές αναπαραστάσεις
 • Δυνατότητα οργάνωσης on the field περιηγήσεων
 • Άλλες κατάλληλες συναφείς δραστηριότητες

Ευκταίο είναι ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης θα έχουμε ένα έργο που πραγματικά αξίζει την υποστήριξη από το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων σε έναν τόπο που υπήρξε μεταλλευτική δραστηριότητα 2500 ετών και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάδειξη του Αθηναϊκού Πολιτισμού.