Ομιλία του κ Αντώνη Λατούρου, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αδρανών Υλικών

στο 8th Raw Materials Community Dialogue

 

Καλημέρα σε όλους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το EIT Raw Materials Regional Centre και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών όπως επίσης και τον Καθηγητή Ιωάννη Πασπαλιάρη για την πρόσκληση να συμμετάσχω ως ομιλητής στο 8th Raw Materials Community Dialogue.

Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για την Aggregates Europe – UEPG και προσωπικά για εμένα να είμαι εδώ σήμερα.

Ναι συμφωνούμε ότι πρέπει, σαν Ευρώπη, να κάνουμε κάτι για τις «κρίσιμες πρώτες ύλες» αλλά τι γίνεται με τις άλλες πρώτες ύλες, οι οποίες είναι αναγκαίες και ιδιαίτερα με αυτές που καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες όπως είναι τα αδρανή υλικά.  Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, τότε η πρόσβαση και η αδειοδότηση αυτών των πρώτων υλών θα γίνει σύντομα «κρίσιμο θέμα».

Θα προσπαθήσω μέσω της παρουσίασης μου να εξηγήσω τι κάνουμε σαν Aggregates Europe – UEPG ούτος ώστε αυτό το αναγκαίο αγαθό, που είναι τα αδρανή υλικά, να είναι διαθέσιμο για την ανθρωπότητα, όχι μόνο για τώρα, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Ποιο είναι το πιο καταναλωμένο υλικό στον πλανήτη Γη;

Το ΝΕΡΟ. Χωρίς νερό δεν θα υπήρχε ΖΩΗ!

Ποιο είναι το δεύτερο πιο καταναλωμένο υλικό στον πλανήτη Γη;

Τα ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ!  Χωρίς τα αδρανή υλικά θα υπήρχε ζωή φυσικά αλλά δεν θα ήταν τόσο άνετη όσο την απολαμβάνουν οι περισσότεροι από εμάς σήμερα.

ΓΙΑΤΙ;

Επειδή τα αδρανή υλικά απλώς χτίζουν τα πάντα και βρίσκονται παντού γύρω μας!

Ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας.

Χτίζουν τους δρόμους μας, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα σπίτια μας, τα πάντα!

Απλώς σκεφτείτε τη ζωή μας χωρίς αδρανή υλικά, απλά, δεν θα υπήρχε κυριολεκτικά τίποτα γύρω μας και πιθανότατα θα είχαμε αυτή το συνέδριο έξω στη φύση. Δεν είναι κακή ιδέα πρέπει να ομολογήσω αλλά είναι Νοέμβριος, μπορεί να κάνει κρύο, μπορεί να βρέχει, σίγουρα δεν θα ήταν τόσο άνετο όσο είμαστε τώρα σε αυτό το ωραίο ξενοδοχείο το οποίο, εξάλλου, χτίστηκε επίσης από αδρανή υλικά φυσικά.

Τα αδρανή υλικά χρειάζονται επίσης για να ΞΑΝΑΧΤΙΣΟΥΜΕ καταστροφές από σεισμούς!

Και καταστροφές από πλημύρες!

Και καταστροφές από πολέμους, δυστυχώς!  Και λέω δυστυχώς επειδή οι πόλεμοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν!

Άρα σε αυτές εποχές αβεβαιότητας τα αδρανή υλικά είναι ακόμη πιο απαραίτητα και αναγκαία!

Τώρα, ποιος είναι ο Aggregates Europe – UEPG; Είναι ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αδρανών Υλικών.

Έχοντας υπόψη τη μεγάλη εικόνα, χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο όπως χρειαζόμαστε εθνικούς συνδέσμους;

ΓΙΑΤΙ;

Επειδή εμείς, οι άνθρωποι της εξορυκτικής βιομηχανίας, είμαστε πιθανώς οι “άτυχοι” αφού, στην αντίληψη της ευρύτερης κοινότητας, θεωρούμαστε οι “κακοί τύποι”, αλλά, ταυτόχρονα, κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται υπέροχα και τους βοηθάμε ώστε να αναπτυχθούν και να έχουν μια άνετη ζωή και ένα άνετο διαβίωμα.

ΓΙΑΤΙ;

Επειδή η βιομηχανία μας παρέχει στην ανθρωπότητα προϊόντα, που είναι απαραίτητα για την άνετη ζωή που απολαμβάνουν οι περισσότεροι από εμάς.

Και επειδή όπως είπα θεωρούμαστε οι “κακοί τύποι”, αυτή η βιομηχανία χρειάζεται τους εθνικούς συνδέσμους για να επηρεάζουν τους εθνικούς θεσμούς και τα ενδιαφερόμενα μέρη σε θέματα κλειδιά για τη βιομηχανία.  Αλλά, επειδή οι περισσότερες από τις εθνικές μας νομοθεσίες προέρχονται από τις Βρυξέλλες, η βιομηχανία μας χρειάζεται επίσης την Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο, για να διαμορφώσει όλες αυτές τις νομοθεσίες και πολιτικές βάσει των αναγκών της βιομηχανίας μας, αντί να αποδέχεται απλώς αυτό που έρχεται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ από τις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαϊκοί Σύνδεσμοι χρειάζονται επίσης για την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών καθώς και υποστήριξη τόσο μεταξύ των μελών μας αλλά και με άλλους τομείς της εξορυκτικής βιομηχανίας και αυτό μου θυμίζει έναν φίλο μου που λέει, αν έχω 1 ευρώ και εσύ έχεις 1 ευρώ και τα ανταλλάξουμε τότε καταλήγουμε να έχουμε 1 ευρώ ο καθένας αλλά αν έχεις 1 ιδέα και εγώ έχω 1 ιδέα και τις ανταλλάξουμε τότε καταλήγουμε να έχουμε 2 ιδέες ο καθένας.

Έτσι, ως Aggregates Europe – UEPG το:

ΤΙ κάνουμε είναι:

 • Προωθούμε τα συμφέροντα των μελών μας.
 • Αναζητούμε και διατηρούμε στενή συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).
 • Προωθούμε την αναγκαιότητα των αδρανών υλικών για την οικονομική μας ανάπτυξη και άνετη ζωή.

ΠΩΣ το κάνουμε:

 • Έχοντας Μέλη σε όλη την Ευρώπη.
 • Έχοντας ένα αξιόπιστο και σταθερό χρηματοοικονομικό πλαίσιο.
 • Διατηρώντας μια ισχυρή ομάδας στις Βρυξέλλες.

ΓΙΑΤΙ το κάνουμε:

Για να δρούμε ως οι υπερασπιστές και η φωνή της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Αδρανών Υλικών, ώστε να έχουμε μια βιώσιμη και υπεύθυνη εξορυκτική βιομηχανία για το μακροπρόθεσμο όφελος της ανθρωπότητας.

Ο Aggregates Europe – UEPG ιδρύθηκε το 1987. Έχουμε μέλη σε 25 χώρες και έχουμε τα γραφεία μας στις Βρυξέλλες πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην ουσία ο Aggregates Europe – UEPG φέρνει όλες αυτές τις χώρες στο ίδιο τραπέζι για να συνεργάζονται μαζί για το όφελος της βιομηχανίας αδρανών υλικών και κατ’ επεκτάσει για το όφελος της ανθρωπότητας αφού τα προϊόντα μας είναι απαραίτητα.”

Η δομή του Aggregates Europe – UEPG η οποία είναι ο κινητήρας μας, όπως την αποκαλούμε, αποτελείτε από τη Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο, τη ομάδα μας στα γραφεία μας στις Βρυξέλλες και τις τέσσερεις βασικές μας επιτροπές οι οποίες είναι: Περιβάλλοντος, Ασφάλειας & Υγείας, Οικονομική και Τεχνική.  Επιπρόσθετα κάτω από αυτές τις επιτροπές έχουμε διάφορες υποεπιτροπές οι οποίες ασχολούνται με διάφορα εξιδεικευμένα θέματα.

Επίσης ο Aggregates Europe – UEPG έχει έδρες σε διάφορες ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως:

 • Raw Materials Supply Group
 • EU Biodiversity Platform
 • Marine Expert Group
 • Sectoral Social Dialogue Extractive Industry (SSDCEI)
 • Explosives Working Group
 • Machinery Working Group

Ο κλάδος των αδρανών υλικών είναι κατά πολύ ο μεγαλύτερος εξορυκτικός κλάδος στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη καταναλώνει 3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως και αυτοί οι τόνοι παράγονται σε περίπου 26.500 λατομεία τα οποία ανήκουν σε περίπου 15.000 εταιρείες, κάτι που δείχνει ότι η βιομηχανία μας αποτελείτε κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Κατά μέσω όρο, η κατά κεφαλή κατανάλωση στην Ευρώπη είναι 6 τόνοι και η βιομηχανία μας εργοδοτεί περίπου 185.000 άτομα.  Η αγορά των αδρανών υλικών στην Ευρώπη πέρασε από 3,7 δισεκατομμύρια τόνους το 2006 – 2007, σε 2,65 δισεκατομμύρια τόνους τη περίοδο της κρίσης (2014 – 2015) και από το 2018 μέχρι σήμερα κυμαίνεται περίπου στα 3 δισεκατομμύρια τόνους.

Όσον αφορά τη Κυπριακή λατομική βιομηχανία, η κατανάλωση είναι της τάξεις των 10 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και αυτοί οι τόνοι παράγονται σε 24 λατομεία.  Η κατά κεφαλή κατανάλωση στην Κύπρο είναι 10 τόνοι και η βιομηχανία μας εργοδοτεί περίπου 500 άτομα.  Η αγορά των αδρανών υλικών στην Κύπρο πίσω στο 1993 ήταν 6 εκατομμύρια τόνοι, μετά ξεκίνησε μια ανοδική πορεία για να φτάσει το 2008 τα 14 εκατομμύρια τόνους. Το καιρό της κρίσης έπεσε στα 4 εκατομμύρια τόνους και τα τελευταία 3 χρόνια έχει σταθεροποιηθεί στα 9,5 – 10 εκατομμύρια τόνους.

Η έκθεση του UNEP (United Nations Environmental Program) για την Άμμο και την Βιωσιμότητα (όταν αυτοί οι άνθρωποι μιλούν για άμμο, αναφέρονται στα αδρανή υλικά) παρουσίασε 10 στρατηγικές συστάσεις για να αποτραπεί η κρίση διαθεσιμότητας των αδρανών υλικών.

Η πρώτη κιόλας σύσταση λέει «Αναγνωρίζονται τα αδρανή υλικά ως στρατηγικός πόρος που παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες οικοσυστημάτων και υποστηρίζει την κατασκευή ζωτικής σημασίας υποδομών σε διευρυνόμενες πόλεις και περιοχές παγκοσμίως.»

Τώρα, σχετικά με το Critical Raw Materials Act (CRMA) και βάσει αυτής της συγκεκριμένης σύστασης, ως  Aggregates Europe – UEPG, εκδώσαμε ένα “Position Paper” και έχουμε εξασφαλίσει την υποστήριξη 40 ευρωπαϊκών και εθνικών συνδέσμων στο κάλεσμά μας.

Συνοπτικά – Προτείναμε μια νέα 3η κατηγορία Απαραίτητων Πρώτων Υλών (Essential Raw Materials” και ασκήσαμε λόμπι σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.  Ως αποτέλεσμα όλης αυτής της πίεσης, έχουμε τώρα τη Θέση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 30ης Ιουνίου 2023 με σημαντική πρόοδο για τις απαραίτητες πρώτες ύλες. Πιο συγκεκριμένα, το Recital 4 στον κατάλογο των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών έχει τροποποιηθεί προσθέτοντας την ακόλουθη πρόταση: «Τα κράτη μέλη δεν πρέπει να εμποδίζονται να δημιουργούν πρόσθετους καταλόγους βάσει συγκεκριμένων εθνικών αναγκών, και να ενεργούν αναλόγως σε εθνικό επίπεδο.»

Άλλες ενδιαφέρουσες θέσεις του Συμβουλίου είναι:

Τα κράτη μέλη αρνήθηκαν να ορίσουν εθνικό “one stop shop” για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Αντ’ αυτού, εξέφρασαν την προτίμησή τους στο άρθρο 8 να «ορίσουν ένα ή περισσότερα μοναδικά σημεία επαφής (…) είτε σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο».

Και επίσης, ο σχεδιασμός χρήσης γης και η έκδοση αδειών παραμένουν αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Αδρανών Υλικών είναι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ξεκινήσαμε στο παρελθόν ως παραγωγοί μόνο πρωτογενών αδρανών υλικών αλλά αναπτυχθήκαμε και γίναμε επίσης παραγωγοί δευτερογενών αδρανών υλικών, η ανακύκλωση αποβλήτων κατασκευών, κατεδαφίσεων και εκσκαφών είναι ήδη μέρος του επιχειρηματικού μας μοντέλου.

Είμαστε επίσης παραγωγοί οικότοπων, φιλοξενώντας απειλούμενα και προστατευόμενα φυτικά και ζωικά είδη και είμαστε επίσης παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας καθώς όλο και περισσότεροι λατομεία έχουν τα δικά τους εργοστάσια παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

Μερικές από τις τρέχουσες προτεραιότητες μας ως Aggregates Europe – UEPG είναι:

 • EU (Critical) Raw Materials Act – Βελτιωμένες διαδικασίες αδειοδότησης και σχεδιασμός χρήσης γης, τοπική πρόσβαση σε πόρους για κρίσιμα, στρατηγικά αλλά και απαραίτητα υλικά που απαιτούνται για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το κύμα ανακαίνισης του EU Green Deal, την ενεργειακή μετάβαση (RePowerEU) και τη στρατιωτική υποδομή.”
 • Nature Restoration Law (NRL) – Εξασφάλιση βιώσιμης πρόσβασης στους πόρους και προώθηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στην αποκατάσταση της φύσης, της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, σε στενή συνεργασία με ΜΚΟ.
 • Respirable Crystalline Silica – Παροχή επαρκούς ελέγχου, μέτρων και προστασίας των εργαζομένων σύμφωνα με τη Συμφωνία Κοινωνικού Διαλόγου NEPSI.
 • Review of the Construction Products Regulation (CPR) – Αδρανή υλικά σε προϊόντα κατασκευών, τεχνικά πρότυπα, δήλωση επίδοσης (DoP) και σήμανση CE.
 • European Technical Standards – Αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Προτύπων Αδρανών Υλικών (CEN TC 154 και συναφών οργάνων).
 • Biodiversity Strategy to 2030 – 30% προστατευόμενες περιοχές, 10% αυστηρά προστατευόμενες περιοχές. Οι Οδηγίες της ΕΕ και η συμβατότητα με την εξόρυξη αδρανών υλικών όπως επίσης και η βελτιωμένη βιώσιμη πρόσβαση σε τοπικούς πόρους.
 • Biodiversity Indicators – Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Αδρανών Υλικών μπορεί να συμβάλει θετικά στη βιοποικιλότητα.  Υποστηρίζουμε την «Προσωρινή Φύση» και την «Δυναμική διαχείριση της βιοποικιλότητας» και είμαστε στην διαδικασία να αναπτύξουμε δείκτες βιοποικιλότητας έως το 2025.
 • Resource Taxation (part of Circular Economy) – Υπέρ & Κατά.  Παρέχουμε  εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη αποδοτικότητας πόρων και υψηλών ποσοστών ανακύκλωσης χωρίς φορολογία πόρων.
 • Recycling (part of Circular Economy) – Δυναμικότητα & περιορισμοί, οι τάσεις και αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η χρήση τόσο των πρωτογενών αλλά και των δευτερογενών πρώτων υλικών.
 • EU Health & Safety legislation – Καλύτερη ρύθμιση των Οδηγιών της ΕΕ για την Εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια.
 • Better/Smarter Regulation – Καλύτερη Εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και επιβολή ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν έναν ανταγωνιστικό κλάδο.

Ως Aggregates Europe – UEPG προωθούμε τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη πρόσβαση σε τοπικούς πόρους για να αποφευχθεί η έλλειψη προμήθειας αδρανών υλικών που χρειάζεται η κοινωνία, όχι μόνο για τώρα αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.

Τα αδρανή υλικά που χρειαζόμαστε για την οικονομία μας βρίσκονται όλο και περισσότερο κάτω από περιοχές προστασίας της φύσης, υπάρχουσες υποδομές και κατοικημένες περιοχές: η πρόσβαση σε τοπικούς πόρους γίνεται μια όλο και μεγαλύτερη πρόκληση!

Πολιτικές στενής οπτικής αποστειρώνουν πολύτιμους πόρους και αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένο κόστος παραγωγής & μεταφοράς καθώς και σε αυξημένες εκπομπές CO2 από την μεταφορά των μεγάλων όγκων των πρώτων υλών για τις κατασκευές.

Συχνά ξεχνιέται ή είναι άγνωστο ότι η εξόρυξη αδρανών υλικών είναι προσωρινές δραστηριότητες που επιτρέπουν άλλες χρήσεις γης κατά τη διάρκεια λειτουργίας και όταν η εξόρυξη τελειώνει.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ – το ερώτημα δεν είναι εάν χρειαζόμαστε τα αδρανή υλικά, η απάντηση σε αυτό είναι προφανής, το ερώτημα είναι από πού και πώς να τα αποκτήσουμε με τον πιο βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο.

Έχουμε πολλές δημοσιεύσεις για όλα όσα ασχολούμαστε και είναι όλες διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας https://www.aggregates-europe.eu.

Μία από τις πρόσφατες σημαντικές μας εκδόσεις είναι ο Οδικός μας Χάρτης για το 2030.

Στον οδικό χάρτη, περιγράφουμε τις πολιτικές, τις στρατηγικές και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ που χρειάζονται, και εντοπίζουμε τις υποκείμενες ευκαιρίες για τη βιομηχανία μας καθώς και τις υπάρχουσες προκλήσεις.

Στην πραγματικότητα, στον Οδικό μας Χάρτη δηλώνουμε: Τι χρειαζόμαστε, Τι υποσχόμαστε και Τι θα παραδώσουμε για όσον αφορά

 • Τη Συνεισφορά στην Κλιματική Ουδετερότητα.
 • Τη Στρατηγική της ΕΕ για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
 • Το κύμα ανακαινίσεων του EU Green Deal.
 • Τη Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ.
 • Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία.
 • Τη Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα.
 • Τη Εξασφάλιση ασφαλών και υγιών χώρων εργασίας.
 • Τη Εφαρμογή & Επιβολή των Ευρωπαϊκών και Εθνικών νομοθεσιών.
 • Τη Υποστήριξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Μια άλλη σημαντική μας έκδοση είναι ο Οδικός μας Χάρτης για την Κλιματική Ουδετερότητα στη βιομηχανία των αδρανών υλικών.

Ο οδικός χάρτης παρέχει μια ολοκληρωμένη απάντηση σε όλες τις σχετικές με το κλίμα ρυθμιστικές και μη ρυθμιστικές πολιτικές της ΕΕ, μετρώντας τον αντίκτυπο της μεγάλης φιλοδοξίας της Ευρώπης για μια απανθρακοποιημένη βιομηχανία έως το 2050 στον τομέα των αδρανών υλικών.

Σε αυτόν τον Οδικό Χάρτη:

 • Δηλώνουμε τι χρειαζόμαστε στις πολιτικές.
 • Περιγράφουμε τον ουσιαστικό μας ρόλο στην επίτευξη των στόχων του EU Green Deal.
 • Εξηγούμε τη συνεισφορά μας στην Κλιματική Ουδετερότητα.
 • Και αναλύουμε τη διαδικασία παραγωγής αδρανών υλικών και τις εκπομπές CO2 (που είναι τώρα γύρω στα 4,5 κιλά/τόνο) και πώς αυτό μπορεί να μεταβεί σε μηδενικό αποτύπωμα CO2.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η βιοποικιλότητα αυξάνεται και γενικά υπάρχει καθαρή θετική βιοποικιλότητα, τόσο στα αποκατεστημένα λατομεία αλλά και στα ενεργά λατομεία.  Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και μπορείτε να κατεβάσετε πολλές από αυτές από την ιστοσελίδα μας.

Και δεν είμαστε μόνο εμείς που λέμε αυτά τα πράγματα! Αλλά οι πράξεις μας μιλούν από μόνες τους.

Τον Οκτώβριο του 2021 σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες, η οποία φιλοξενήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το BUSINESS & BIODIVERSITY, μαζί με τον CEMBERAU και τον EUROGYPSUM, υπογράψαμε τον Κώδικα Δεοντολογίας Προστασίας των Ειδών με την BirdLife Europe και κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου σε εκείνη την εκδήλωση είπα ότι για εμάς, την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία των Αδρανών Υλικών αυτός ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι στην πραγματικότητα ένας ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΙΜΗΣ επειδή:

 • Έχουμε μια βιομηχανία που παράγει ένα απαραίτητο προϊόν αλλά ταυτόχρονα,
 • Νοιαζόμαστε για τον πλανήτη μας
 • Νοιαζόμαστε για εκείνους που δεν έχουν φωνή για να διαμαρτυρηθούν
 • Και θέλουμε να υπηρετήσουμε και τα δύο, τη χλωρίδα και την πανίδα αλλά και το ανθρώπινο είδος!

Τον Σεπτέμβριο του 2021 μας προσκάλεσαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο του IUCN (International Union of Conservation of Nature) στη Μασσαλία. Το μεγαλύτερο Περιβαλλοντικό Συνέδριο που λαμβάνει χώρα σε αυτόν τον πλανήτη κάθε 4 χρόνια, με περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες από πάνω από 180 χώρες.

Μας προσκάλεσαν εκεί το UNEP (United Nations Environmental Program) και το WWF (World Wildlife Fund), και μας ζήτησαν να κάνουμε μια παρουσίαση με τον τίτλο “Έλλειψη Αδρανών Υλικών & Συνασπισμός Υποδομής και Φύσης”.

Και πήγαμε εκεί και κυριολεκτικά μπήκαμε στη φωλιά των δράκων.

Γιατί;

Διότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να βεβαιωθούν ότι κάνουμε τη δουλειά μας με υπευθυνότητα και βιωσιμότητα. Και, όπως τους είπα τότε, σας λέω και σήμερα, “Ναι, το κάνουμε!”

Και ακριβώς μετά την παρουσίασή μου, σηκώθηκαν, ανέβηκαν στη σκηνή και δήλωσαν πολύ σαφώς ότι, «Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Αδρανων Υλικών ΔΕΝ αποτελεί απειλή για το περιβάλλον! ΑΝΤΙΘΕΤΑ – Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Αδρανων Υλικών είναι ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ και ένα καλό παράδειγμα για να ακολουθηθεί Παγκοσμίως!»

Κάθε 3 χρόνια διοργανώνουμε τη μεγαλύτερη εκδήλωσή μας, τα Βραβεία Αειφόρου Ανάπτυξης, όπου βραβεύουμε τους καλύτερους των καλυτέρων. Η τελευταία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο πέρυσι και είχαμε 67 συμμετοχές από 15 χώρες. Είχαμε μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, αποτελούμενη από τη Birdlife Europe, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ακαδημαϊκό χώρο και τα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα βραβεύουμε 9 κατηγορίες οι οποίες είναι:

 • Αποκατάσταση
 • Καλύτερες Πρακτικές Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
 • Συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα
 • Καλύτερες Πρακτικές Υγείας και Ασφάλειας
 • Οικονομική Συνεισφορά / προστιθέμενη αξία στην κοινωνία
 • Καλύτερες λειτουργικές πρακτικές, καινοτομία διαδικασιών ή προϊόντων
 • Καλύτερες πρακτικές στην καινοτομία ή ανακύκλωση
 • Επικοινωνία
 • Βιοποικιλότητα

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και θα ήθελα απλώς να επαναλάβω ότι ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή για το Aggregates Europe – UEPG και για εμένα προσωπικά να βρίσκομαι εδώ σήμερα.

 

Η ομιλία παραχωρήθηκε για το newsletter & το site του ΣΜΕ από τον κ. Λατούρο, τον οποίο ευχαριστούμε.