Εκδήλωση ιστορικής αναδρομής και απολογισμού πραγματοποιήθηκε για τα είκοσι χρονιά του Μεταλλευτικού Μουσείου της Μήλου με την παρουσία πολλών και εκλεκτών προσκεκλημένων τους οποίους καλωσόρισαν η κ. Άννα Βόγλη, Διευθύντρια του ΜΜΜ και ο Διευθυντής Λειτουργιών Μήλου της Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς κ. Ι Σανούδος, ο οποίος αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Εταιρίας στο Μουσείο και στο έργο του όλα αυτά τα χρόνια, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον κ. Μανούσο Καντσό και την κα Βόγλη για τη συμβολή τους.

Ο Αιδεσιμότατος π. Νεκτάριος μετέφερε τον χαιρετισμό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου & Μήλου κ. Δωρόθεου Β’. ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο του Μουσείου και τη σχέση που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με την τοπική κοινωνία, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοβουλίας Miloterranean και την αξιοποίησή της σε τουριστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Αθανάσιου Κεφάλα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς , ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή της Οικογένειας Κυριακόπουλου στη δημιουργία και ανάπτυξη του Μουσείου ως κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης καθώς και στην υποστήριξη που παρέχει την τελευταία 3ετία η εταιρία Imerys στις δράσεις του Μουσείου.

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Νικόλ Κυριακοπούλου έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό ίδρυσης, στην αρχική ιδέα και στην πορεία της δημιουργίας του Μουσείου, αναφερόμενη στην ομάδα που η ίδια δημιούργησε πριν από 22 χρόνια μετά από επιθυμία της κας Καίτης Κυριακοπούλου. Συνοπτική αναφορά έγινε στους σημαντικούς σταθμούς της 20ετούς πορείας, στη δημιουργία των δύο ταινιών μικρών μήκους με τις αφηγήσεις των παλιών μεταλλωρύχων το 2002 από την Έφη Ξηρού, την ανεξάρτητη λειτουργία του Μουσείου ως Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρίας το 2007, την ανακαίνιση και επανέκθεση του 2009 που έγινε από την Αρχιτέκτονα κ. Δέσποινα Τσάφου, και τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης της Συλλογής Οψιδιανού του Ζαφείρη Βάου το 2011, που έγινε με την επιμέλεια της καθ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας κας Αντίκλειας Αγραφιώτη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε η κα Κυριακοπούλου στην Δρ. Ελευθερία Δήμου, Ορυκτολόγο, για τα κείμενα της επανέκθεσης και τη συγγραφή του Οδηγού του Μουσείου που διατίθεται από φέτος στο Πωλητήριο του Μουσείου.

Στη συνέχεια η κα Άννα Βόγλη παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, μέσα από φωτογραφίες των προγραμμάτων στα οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν πάνω από 800 μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων των Σχολείων της Μήλου. Το σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων παρουσιάστηκε στους εκπαιδευτικούς της Μήλου σε ειδική εκδήλωση στις 19 Μαΐου 2018.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων και με αφορμή τη συμμετοχή του ΜΜΜ στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομίας. 6 προγράμματα Mix-Match & Run υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Ορυκτολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, και 6 προγράμματα Homo Oryctus σε συνεργασία με την Εταιρία Πολιτισμού Περίπατος, η οποία διοργάνωσε και τα πολύ επιτυχημένα Escape Room για ενήλικες το διάστημα 17-20 Μαΐου. Στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων το Μουσείο διαθέτει από φέτος Μουσειοσκευή ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια του νησιού και σακίδιο αυτόνομης ξενάγησης, μια πρωτότυπη προσέγγιση του εκθεσιακού του χώρου για οικογένειες και ολιγομελείς παρέες. Και οι δύο δράσεις διατίθενται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, αποτελώντας πόλο έλξης για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Ακολούθησε μία σύντομη ομιλία της εκπροσώπου του European Museum Forum Mrs. Cristina Vannini, η οποία ανέπτυξε την πολυετή σχέση των δύο φορέων και οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κα Αντίκλεια Αγραφιώτη που αναφέρθηκε στη σημασία της Συλλογής Οψιδιανού του Ζαφείρη Βάου και στους στόχους της έκθεσης, αναλύοντας τη σχέση του χώρου – της Μήλου – και των πραγμάτων, δηλ. της Συλλογής. Η Γεωλογία και ο Πολιτισμός συνδέονται άρρηκτα σε αυτό το νησί και η περαιτέρω αξιοποίηση της Συλλογής θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία Σεμιναρίων Πρακτικής Εκπαίδευσης για την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθιστώντας τη Μήλο πόλο έλξης έρευνας και παιδείας για τον Οψιανό.

Η εκδήλωση έκλεισε με περιήγηση των καλεσμένων στους εκθεσιακούς χώρους και κέρασμα με κρασί MILOTERRA από τον Αμπελώνα της Imerys στον Τράχηλα.