Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλεση του ΣΜΕ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου 2019, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic.
H φετινή Συνέλευση ήταν κλειστή και είχε δύο μέρη: το πρώτο μέρος το διαδικαστικό απολογιστικό, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και το β’ μέρος με τις βραβεύσεις του και τις ομιλίες των καθηγητών της Σχολής ΜΜ-ΜΜ.
Πρόεδρος στο Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων επανεξελέγη ο κ Αθανάσιος Κεφάλας , Γενικός Διευθυντής, Bentonite and Perlite Intermediates του Ομίλου IMERYS, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΜΕRYS GREECE S.A. και Πρόεδρος της EΛΜΙΝ Βωξίτες Α.Ε.
Στο διοικητικό συμβούλιο επανεξελέγησαν επίσης οι:
Αθανάσιος Αποστολίκας,
Θεόδωρος Αποστολόπουλος,
Κυριάκος Ασημακόπουλος,
Παντελής Βετούλας,
Κωνσταντίνος Γιατζιτζόγλου ,
Δημήτρης Δημητριάδης,
Όλγα Κουρίδου,
Ματθαίος Κωνσταντινίδης,
Δημήτρης Λιανός,
Φώτης Στεφανής και
Ελευθέριος Φαίδρος.
Για πρώτη φορά εκλέγεται ο Άγγελος Καλογεράκος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ.
Στην ομιλία του ο κ. Κεφάλας τόνισε ότι:
«Η διεθνής οικονομία συνέχισε την αναπτυξιακή πορεία της στο 2018 με πολλές προκλήσεις και ερωτηματικά για το μέλλον της λόγω των επαπειλουμένων εμπορικών πολέμων μεταξύ των ηγετικών οικονομιών και την επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης σε πολλές από αυτές.
Η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε σε θετικό, έστω και χαμηλό, ρυθμό ανάπτυξης και αναζητεί στήριγμα σε εξωστρεφείς δραστηριότητες και περισσότερες επενδύσεις προκειμένου να αυξηθεί το ΑΕΠ και να αντιμετωπισθεί η ανεργία η οποία βαίνει μειούμενη αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Στο περιβάλλον αυτό η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία αποτελεί τυπικό παράδειγμα δραστηριότητας που συμβάλλει στην επίτευξη των θεμελιωδών ζητουμένων από την ελληνική οικονομία και τα μέλη μας συνέχισαν με συνέπεια στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο 2018 δεν σημειώθηκαν δυστυχήματα στις λειτουργίες των μελών μας, συνεχίσθηκε η άνοδος στις ώρες εκπαίδευσης και οι δείκτες επίδοσης ασφαλείας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι περίπου τα μισά μέλη μας πέτυχαν να είναι ελεύθερα ατυχημάτων στη διάρκεια αυτής της χρονιάς.
Οι επενδύσεις στο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και στην αποκατάσταση τοπίου συνεχίστηκαν με τους επιβαλλόμενους από τα σχετικά εταιρικά προγράμματα.
Κορυφαίο γεγονός στο ρυθμιστικό πλαίσιο της εξορυκτικής βιομηχανίας ήταν η ψήφιση του νέου Λατομικού νόμου στις αρχές του 2018, μετά από πολυετή αναμονή και επίπονες διαβουλεύσεις. Ο Σύνδεσμός μας έκρινε ότι ο νέος νόμος κινήθηκε συνολικά σε θετική κατεύθυνση παρόλο που ήταν άτολμος σε μερικά θέματα και στη συνέχεια απαιτήθηκε συστηματική παρέμβασή μας ώστε να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην εφαρμογή του μέσω τροπολογιών, εξειδικευτικών υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.
O Σύνδεσμος μας συνέβαλε στην επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ, η οποία επιβεβαίωσε τον έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας, την υποστήριξη στη δημιουργία συνολικά 100.000 ποιοτικών θέσεων εργασίας, κυρίως στην ελληνική περιφέρεια, τις συστηματικές επενδύσεις της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και τη συνολική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας που ξεπερνάει το 3% συνυπολογίζοντας και την καθετοποιημένη παραγωγή που βασίζεται στις παραγόμενες ορυκτές πρώτες ύλες.
Με αφετηρία τη δραστηριότητα και τις ανάγκες των μελών μας και βασιζόμενοι στο έργο των Ομάδων Εργασίας του ΣΜΕ θα συνεχίσουμε στο 2019 προβάλλοντας τις θέσεις μας και την σημασία του κλάδου μας για την Εθνική Οικονομία, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια στους χώρους εργασίας, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στο χωροταξικό σχεδιασμό των ορυκτών πρώτων υλών που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Μετά το πέρας των εκλογών, ακολούθησε βράβευση του αριστεύσαντα της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Ιωάννη Σκορδίλη και απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό Ρομποτικής 2019, στις εξής ομάδες: την ανεξάρτητη ομάδα «Εξωγήινο Έπος», που είχε ως θέμα την εξόρυξη πρώτων υλών στον Άρη και την ομάδα του σχολείου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση» με θέμα την κυκλική οικονομία.

Η προπονήτρια της ομάδας κ. Αναστασία Σπανοπούλου
- Παραπάνω οι βραβεύσεις της ομάδας της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης
Η βράβευση αποτελείται από μία πλακέτα που παρέλαβαν οι εκπρόσωποι των σχολείων και από ένα tablet σε κάθε μαθητή της ομάδας που βραβεύεται . Επίσης με φροντίδα του ΣΜΕ και την πολύτιμη βοήθεια της εταιρείας μέλους Δελφοί-Δίστομον, δάσκαλοι και μαθητές επισκέφτηκαν σύγχρονα εργοτάξια βωξίτη στην περιοχή της Φωκίδας, όπως και το μεταλλευτικό μουσείο Vagonetto, στην ίδια περιοχή.
- Η προπονήτρια της ομάδας κ. Βιβή Γιούτα Μήτρα
- Η ομάδα Εξωγήινο Έπος
- Ο βραβευμένος αριστεύσαντας φοιτητής κ. Σκορδίλης
Στο πλαίσιο των βραβεύσεων έκανε μία σύντομη εισήγηση ο επιβλέπων καθηγητής του αριστεύσαντα του ΕΜΠ κ. Ι. Σκορδίλη, κύριος Φουρλάρης, ο οποίος μίλησε για τη διπλωματική του φοιτητή του .

Ο επιβλέπων καθηγητής του αριστεύσαντα φοιτητή, κύριος Φουρλάρης
Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού του κλάδου με τα νέα δεδομένα που επιβάλλει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση (Ιndustry 4.0), τοποθετήθηκε ο κοσμήτορας της Σχολής ΜΜ-ΜΜ κ. Δ. Καλιαμπάκος, ο οποίος μίλησε για τα διαστημικά προγράμματα του Πολυτεχνείου αλλά και για τις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις στο μεταλλευτικό κλάδο.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Μεταλλειολόγων ΕΜΠ κ. Δ. Καλιαμπάκος
Ο κοσμήτορας της Σχολής, μίλησε για τη σημασία των συγκλινουσών τεχνολογιών αλλά και για το πώς επιταχύνεται ο στόχος των σύγχρονων σπουδών όταν αυτός διαρκώς μετακινείται και εξελίσσεται.
Τοποθετήθηκε επίσης για το ρόλο της Ρομποτικής στη Μεταλλευτική Βιομηχανία 4.0, για την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στις λεκάνες ηλεκτρολύσης με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους στο Αλουμίνιο της Ελλάδος, για το ρόλο της βιοτεχνολογίας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος, αναφέρθηκε ευρύτερα στις σημαντικές προκλήσεις της κυκλικής οικονομίας και τη μεγάλη προοπτική του διαστήματος.