Συμμετείχαν από πλευράς κυβέρνησης ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ Γ Σταθάκης και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ Κωστής Χατζηδάκης καθώς επίσης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ Κ. Μπίτσιος .Τη συζήτηση συντόνισε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου κ. Μ. Κωνσταντινίδης ενώ ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Αθ. Κεφάλας έκλεισε την εκδήλωση.

Ο κ Γ Σταθάκης στην ομιλία του τόνισε ότι ο εξορυκτικός κλάδος της χώρας μας είναι στρατηγικού χαρακτήρα και η ανάπτυξη του είναι μέρος του προγράμματος για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας ενώ ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο σύντομα θα θέσει το νέο Λατομικό Νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο αυτό ο Υπουργός επισήμανε ότι επιτυγχάνεται η κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας η επέκταση της χρονικής λειτουργίας των λατομείων την αντικειμενικοποίηση των προστίμων και η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου.

Ειδική αναφορά έκανε στην επικείμενή εκπόνηση ειδικού χωροταξικού για τις ορυκτές πρώτες ύλες ως σημαντικό εργαλείο για την αξιοποίηση τους καθώς και σε μια άλλη σειρά άλλων δράσεων του ΥΠΕΝ στα πλαίσια του στόχου για την μεγαλύτερη αξιοποίηση των Ορυκτών Πόρων της χώρας.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε την δυναμικότητα του κλάδου που έμεινε όρθιος στην κρίση .Αναφέρθηκε στην επένδυση του χρυσού τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έβαλε εμπόδια στην υλοποίηση της και παρεμποδίζει την προσέλκυση νέων επενδύσεων κυρίως ιδιωτικών.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κ. Μπίτσιος επισήμανε ότι ο εξορυκτικός κλάδος τροφοδοτεί όλη την μεταποιητική βιομηχανία. Ζήτησε να απλοποιηθεί το αδειοδοτικό πλαίσιο ,η Δημόσια Διοίκηση να προσαρμόζεται στις περιστάσεις, να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να ξεχωρίζει τις προσχηματικές προσφυγές και να καταργηθούν τα αντικίνητρα στην Επιχειρηματικότητα κατέληξε ο κ Μπίτσιος

Τέλος τη γενική συνέλευση έκλεισε ο πρόεδρος του ΣΜΕ κ Αθανάσιος Κεφάλας ο οποίος επισήμανε ότι ο εξορυκτικός κλάδος

  • Αποτελεί το 3.4% του ΑΕΠ
  • Δημιούργησε αξία ύψους €2.3 δισ. το 2014
  • Εξορύσσει περισσότερα από 30 διαφορετικά ορυκτά, 10 εκ των οποίων σε ποσότητες μεγαλύτερες των 300,000 τόνων ετησίως
  • Οι μισές πωλήσεις του κλάδου γίνονται εκτός Ελλάδος – κυρίως στην Ευρώπη
  • Αποτελεί το 5% των ελληνικών εξαγωγών
  • Απασχολεί άμεσα 20,000 άτομα και έμμεσα 80,000 άτομα
  • Είναι κορυφαίος εργοδότης – ειδικά στην ελληνική περιφέρεια – απασχολώντας το 4% του ενεργού πληθυσμού
  • Μοχλός επενδύσεων τόσο σε υποδομές όσο και σε ενεργητικό επιχειρήσεων: τα μέλη του ΣΜΕ προγραμματίζουν επενδύσεις €1.7 δισ. μέχρι το 2019

Κλείνοντας την ομιλία-παρουσία του ο κ. Κεφάλας αναφέρθηκε στους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας στην αξιοποίηση των Ορυκτών Πόρων και υπογράμμισε ότι¨

Απαιτείται η εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής Ορυκτών Πόρων με συγκεκριμένο νομικό κείμενο, χρονοδιάγραμμα και προτεραιότητες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη διαχείριση των ορυκτών πρώτων υλών στην Ελλάδα.

Επίσης πρέπει να προχωρήσει η εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού για τις ΟΠΥ – η εφαρμογή που προϋποθέτει διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Ακόμη η Περιβαλλοντική Αδειοδότηση να γίνεται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο με επαρκή στελέχωση και δυνατότητα εκτίμησης των πραγματικών επιπτώσεων του έργου.