Όταν κάποιοι συζητούν για την αυξητική πορεία της διάθεσης των Ελληνικών μαρμάρων στο εξωτερικό και επικεντρώνονται στην πώληση ογκομαρμάρων σαν πρώτη ύλη χωρίς προστιθέμενη αξία, σκοπίμως ίσως αποσιωπούν την εξ ίσου σημαντική αύξηση της χρήσης τους σε κτίρια ιδιαίτερα υψηλής εμπορικής αξίας ανά τον κόσμο.

Η επιλογή τους τόσο για αισθητικούς, όσο και για λόγους ποιότητας του πετρώματος γίνεται από μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, από κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία, με συμβούλους κατασκευών και διακοσμητές εσωτερικών χώρων.

Οι απαιτήσεις τους είναι εξαιρετικά υψηλές. Τα συστήματα ελέγχου για την κοπή, την επεξεργασία, το φινίρισμα και την όσο το δυνατόν ικανοποίηση των προδιαγραφών βάση του δείγματος-μοντέλου στον χρωματισμό και το μοτίβο του κάθε υλικού, είναι αυστηρότατα.
Πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να πάρουν θέση και να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο στον τόσο ανταγωνιστικό αυτό χώρο. Η επιτυχία αυτή είναι επιστέγασμα της προσπάθειας επιχειρηματιών που επενδύουν σε μηχανήματα επεξεργασίας του μαρμάρου, υψηλής τεχνολογίας και ανθρώπων που επι πολλά χρόνια ταξιδεύουν και διαπραγματεύονται με όλες τις φυλές του κόσμου.

Προσπαθούν να πείσουν ότι τα Ελληνικά μάρμαρα είναι καλύτερα από τα Ιταλικά, τα Ισπανικά, τα Τούρκικα, τα Ινδικά, τα Κινέζικα, τα Βιετναμέζικα, τα Αιγυπτιακά η τα Αμερικάνικα και ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν ποιοτικά επεξεργασμένα μάρμαρα, σε όλες τις αγορές.

Ας φανταστούμε λοιπόν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις στο ποιο ακριβό οικόπεδο αυτού του κόσμου. Το Manhattan. Θα απαριθμήσουμε κάποια από τα έργα που ανέλαβε και αποπεράτωσε η εκτελεί η εταιρεία ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ τα τελευταία 4 χρόνια. Οι φωτογραφίες γράφουν καλύτερα από τον συντάκτη αυτού του κειμένου αυτό που μας κάνει υπερήφανους αλλά δεν αποτυπώνεται σε καμμιά στατιστική. Το καλό όνομα. Το Goodwill που λένε οι Αγγλοσάξονες.

111 MURREY STREET / NEARBY GROUND ZERO

RESIDENTIAL SKYSCRAPER 64 ΟΡΟΦΟΙ / 228 Μ ΥΨΟΣ
DEVELOPER: WITKOFF GROUP, FISHER BROTHERS
ARCHITECT: KPF (KOHN, PEDERSEN, FOX)
ΤΙΜΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ 150 Μ2 ΠΕΡΙΠΟΥ 4.500.000 USD, 300 M2 ΠΕΡΙΠΟΥ 15.000.000 USD

CHANEL / 15 EAST 57th STREET

NEW YORK FLAGSHIP STORE
ARCHITECT: PETER MARINO

160 LEROY STREET / WEST VILLAGE ON HUDSON RIVER

RESIDENTIAL LUXURY APPARTMENTS 13 ΟΡΟΦΟΙ
CONCEPT: IAN SCHRAGER
ARCHITECT: HERZOG & DE MEURON
ΤΙΜΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ 10.000.000 ΕΩΣ 40.000.000 USD

BANKERS TRUST BUILDING / 280 PARK AVENUE

OFFICE SKYSCRAPER
VORNADO REALTY
LOBBY RENOVATION ARCHITECTS: KPF (KOHN, PEDERSEN, FOX)
*NEW FOUR SEASONS RESTAURANT OPENING MAY 2018*

432 PARK AVENUE

RESIDENTIAL SKYSCRAPER 85 ΟΡΟΦΟΙ / 426 Μ ΥΨΟΣ
DEVELOPER: CIM GROUP, MACKLOWE PROPERTIES
DESIGNER: RAFAEL VINOLY ARCH., EXECUTIVE ARCHITECTS: SLCE
ΤΙΜΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ 8.000.000 ΕΩΣ 95.000.000 USD