Συγκινητικός αποχαιρετισμός στον Ελευθέριο  Φαίδρο από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

Τη θητεία του στη Διοίκηση του  Συνδέσμου  Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας ολοκλήρωσε μετά από 23 συναπτά έτη ο κ. Ελευθέριος Φαίδρος, μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του. Ο κ. Φαίδρος υπήρξε το μακροβιότερο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην ιστορία του ΣΜΕ με αδιάλειπτη παρουσία από το 1997. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου στη περίοδο 2011-2015 και συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής της παρουσίας του ΣΜΕ, διατηρώντας παράλληλα τη συνοχή των μελών και τη εύρυθμη συνεργασία τους.

Έχοντας ως εφόδια τις του ικανότητες να διαχειρίζεται κρίσεις και να βρίσκει τις βέλτιστες λύσεις, κατόρθωσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά θέματα όπως:

  • τη διαχείριση αλλεπάλληλων κρίσεων για το μέλλον της επένδυσης του Ελληνικού Χρυσού
  • την έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού των Ορυκτών Πρώτων Υλών
  • τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον εξορθολογισμό των νεοεπιβληθέντων τελών στη μεταλλεία.
  • το σχεδιασμό και την προετοιμασία για τον εορτασμό των 90 χρόνων του Συνδέσμου.

Ξεκινώντας ως μηχανικός το 1972 στον Όμιλο ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ανέλαβε το 1986 διευθυντικά καθήκοντα στην εταιρεία ΛΑΒΑ, η οποία υπό την ηγεσία του εξελίχθηκε σε υπολογίσιμη δύναμη στην αγορά της ελαφρόπετρας διεθνώς. Επιπλέον, συνέβαλε στη διαμόρφωση του μοντέλου συνύπαρξης τουρισμού και εξόρυξης στη Μήλο, με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, σε συνεργασία με τον τωρινό Πρόεδρο του ΣΜΕ κ. Α. Κεφάλα.

Ο κ. Α. Κεφάλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία με το Λευτέρη υπήρξε εξαιρετικά αρμονική. Όραμα του ήταν η συνεργασία των μελών-εταιρειών του Συνδέσμου για την ανάδειξη της σημασίας του κλάδου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ο Λευτέρης επέλεγε πάντα την εξυπνότερη και αποτελεσματικότερη διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. Εκ μέρους όλων των μελών, τον ευχαριστούμε για όλα όσα έκανε για το κοινό καλό των του ΣΜΕ και τις πολύτιμες υπηρεσίες του».

Προσωπικά τον γνώρισα πριν δραστηριοποιηθώ στο ΣΜΕ , όταν είχα ευθύνη λειτουργιών της τότε S&B στη Μήλο και ο Λευτέρης επέβλεπε τις εργασίες του Ομίλου του στο νησί. Από τότε συνεργαστήκαμε για να χτίσουμε το μοντέλο της συνύπαρξης τουρισμού και εξόρυξης στη Μήλο αλλά και μου έδωσε βοήθεια και σε θέματα της δουλειάς μου στην τότε S&B. Πιστεύω ότι και ο ίδιος είναι περήφανος που καταφέραμε να στήσουμε το μοντέλο συνύπαρξης τουρισμού και εξόρυξης στη Μήλο με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Ήταν τιμή για εμένα να τον διαδεχθώ στην ηγεσία του Συνδέσμου, έχοντας συνεργαστεί, πιστεύω, αρμονικά, όλα τα χρόνια που ήμασταν μαζί. Από αυτόν κρατάω την ανάγκη να πορευόμαστε όλοι μαζί για το κοινό καλό της εξόρυξης, να ακούγονται όλες οι απόψεις αλλά στο τέλος ένας  πάντα πρέπει να παίρνει την απόφαση για το ποια πρέπει να είναι η εξυπνότερη διέξοδος  στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πιστεύω ότι διερμηνεύω τα αισθήματα όλων των μελών του ΔΣ αλλά και της Υπηρεσίας του ΣΜΕ. Κρατάμε να καταφεύγουμε στην εμπειρία του και τις γνώσεις του όταν χρειάζεται για το καλό του κλάδου» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΜΕ

Ο πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ κ. Κώστας Σάλτας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Ματθαίο Κωνσταντινίδη