Γράφει ο Πρόεδρος του ΣΜΕ κ. ΑΘ. Κεφάλας

Ένα τηλεφώνημα Κυριακή βράδυ έφερε το λυπηρό μήνυμα της αδόκητης απώλειας του Θανάση Αποστολίκα, σε μία εξόρμησή του στα αγαπημένα του βουνά.

Ο Θανάσης ήταν διακεκριμένο στέλεχος της Ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας, με προβεβλημένο έργο στην ανάδειξη των σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων της χώρας μας, πιστός εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας από το 2015.

Εξαιρετικός συνάδελφος με φυσική ευγένεια, πραότητα αλλά και άποψη και παραγωγική συμβολή στις αποφάσεις που μας απασχολούσαν κάθε φορά, καθώς και με έκδηλη κάθε φορά αγωνία για το μέλλον του κλάδου μας στη νέα εποχή.

Χάρη στις συγγραφικές δεξιότητές του συχνή ήταν η παρουσία του στα έντυπα του Συνδέσμου, ενώ η αγάπη του για τη μεταλλεία τον οδηγούσε στη συστηματική συμμετοχή του στις εκδηλώσεις μας.

Ο Θανάσης που τον αποχαιρετίσαμε μαζί με πλήθος συνεργάτες, φίλους, συναδέλφους και συμπατριώτες του την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022, θα λείψει σε όλους μας αλλά ιδιαίτερα στη σύζυγο και τους δύο γιούς του, στους οποίους εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια εκ μέρους του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και εμού προσωπικά.

Καλό Ταξίδι Θανάση!

Γράφει ο Νίκος Σκαρπέλης Ομότιμος Καθηγητή Κοιτασματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Ένας εξαιρετικός συνάδελφος, φίλος και συνεργάτης από το χώρο της μεταλλευτικής βιομηχανίας έφυγε από τη ζωή ξαφνικά αφήνοντας ένα μεγάλο κενό σε μία κρίσιμη περίοδο για τη μεταλλευτική βιομηχανία στην Ελλάδα. Ο Αθανάσιος, o Σάκης όπως φιλικά τον ξέραμε, Αποστολίκας, πτυχιούχος γεωλόγος των Πανεπιστημίων Göttingen και Utrecht εργάσθηκε με επιτυχία και
πρόσφερε στη βιομηχανία Νικελίου στην Ελλάδα επί 33 συνεχή έτη σε θέσεις ευθύνης της ΛΑΡΚΟ και σε κρίσιμες εποχές. Εργάσθηκε ως γεωλόγος μεταλλείου στον Άγιο Ιωάννη Λοκρίδος επί 9 έτη, στη συνέχεια επί 15 έτη ως υπεύθυνος για την έρευνα του κοιτάσματος λατεριτικού Νικελίου και την ανάπτυξη του μεταλλείου της Καστοριάς και στις θέσεις του Διευθυντή Γεωλογικών και
Μεταλλευτικών Ερευνών και Διευθυντή Μεταλλείων. Η διδακτορική του Διατριβή από το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης είχε θέμα το κοίτασμα νικελιούχου σιδηρομεταλλεύματος της λεκάνης Κωπαϊδας. Η συμβολή του στην έρευνα των κοιτασμάτων Νικελίου στην Ελλάδα και την αξιοποίησή τους, την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων από την εξόρυξη και την κατεργασία του μεταλλεύματος, καθώς και η προσπάθεια αύξησης του αποθεματικού δυναμικού της Εταιρείας με εξερεύνηση αντίστοιχων σε γειτονικές χώρες έδειξαν τις ιδιαίτερες ικανότητές του ως Κοιτασματολόγου – Γεωλόγου μεταλλείου και την αφοσίωσή του στην ιδέα της αξιοποίησης των ορυκτών υλών στη χώρα μας. Η συμβολή αυτή απεικονίζεται εν μέρει και στον σημαντικό αριθμό εργασιών του για διάφορα επιστημονικά θέματα των κοιτασμάτων Νικελίου και της εκμετάλλευσής τους. Η αγωνία του για το μέλλον της μεταλλευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα ήταν έντονη τα τελευταία χρόνια. Εφυγε σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της Εταιρείας, στην οποία αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις του και για την οποία εξέδωσε πριν δύο
χρόνια το πόνημά του με τίτλο «ΛΑΡΚΟ: Η πέτρα πού έγινε μέταλλο». Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω να κάνω για την προθυμία του να συμβάλει στην εκπαίδευση φοιτητών Γεωλογίας και Μηχανικών Ορυκτών Πόρων κατά τη διάρκεια ασκήσεων πεδίου σε διάφορα μεταλλεία και τη βοήθειά του για εκπόνηση διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών, καθώς και την υλοποίηση
ερευνητικών έργων από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τη βαθειά θλίψη μου για την απώλεια ενός σημαντικού συναδέλφου και ενός πολύτιμου φίλου και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.

Το Τελευταίο βιβλίο του Θανάση Αποστολίκα όπως παρουσιάστηκε από τον Πέτρο Τζεφέρη στην ιστοσελίδα Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος

Το πρόσφατο βιβλίο του Δρ. Αθ. Αποστολίκα, αναφέρεται -που αλλού-στην Λάρκο. Το βιβλίο αποτελεί πηγή γνώσης για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορική πορεία μιας από τις σημαντικότερες μεταλλευτικές ελληνικές εταιρείες που βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή.

Η βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδος τα τελευταία 55 χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της ΛΑΡΚΟ. Είναι μια ιστορική βιομηχανία που κυριάρχησε και συνεχίζει να έχει βαρύ¬νουσα σημασία στο επιχειρείν της πατρίδας μας, αποτελώντας μια από της σημαντικότερες παραγωγικές μονάδες της χώρας μας.

Ο ορυκτός πλούτος γενικότερα με ναυαρχίδα την ΛΑΡΚΟ στη¬ρίζει μεγάλο μέρος της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας και ως τομέας ανάπτυξης έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανα¬πτυξιακή της πορεία.

Κυρίαρχη η ΛΑΡΚΟ μεταξύ των μεταλλευτικών και μεταλλουργι¬κών βιομηχανιών στηρίχθηκε στην αξιοποίηση των μεταλλευμά¬των που βρίσκονται στη χώρα μας και εφαρμόζοντας πρωτοπόρες τεχνολογικές μεθόδους, που αναπτύχθηκαν από επιστήμονες της πατρίδας μας, εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες καθε¬τοποιημένες βιομηχανίες παραγωγής σιδηρονικελίου παγκόσμια.

Έχοντας μια πορεία, όχι πάντα εύκολη, χρειάστηκε πολλές φο¬ρές να δώσει μάχες επιβίωσης, όμως ποτέ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια για συνεχή ανάπτυξη και προσφορά στον τόπο μας. Με καίριες αποφάσεις μπορεί να πρωταγωνιστήσει για πολ¬λά ακόμη χρόνια στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της πα¬τρίδας μας και να συνεχίσει συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονο¬μία της χώρας μας.