Project Description

Η ελληνική παραγωγή βωξίτη του 2017 ανήλθε σε 1.927.093 τον. από τους οποίους 1.341.000 τον. τροφοδότησαν το «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ» (ΑτΕ) και 586.093 τον., διοχετεύτηκαν στη διεθνή αγορά και για χρήσεις όπως την παραγωγή αλουμινούχων τσιμέντων, τις μεταλλουργίες σιδήρου (ως συλλίπασμα), την παραγωγή πετροβάμβακα και την παραγωγή λειαντικών μέσων, Ο ελληνικός βωξίτης εξάγεται σε 20 χώρες.
Κυριότεροι παραγωγοί βωξίτη είναι η «ΕΛMIN BAUXITES» σχήμα που προήλθε από τη συνεννόηση των εταιρειών «ΕΛΜΙΝ» και «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΑΞΙΤΕΣ ΑΕ». Η άλλη παραγωγός εταιρεία του χώρου, είναι η «ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ ΑΕ», θυγατρική της ΑτΕ.
Η ΑτΕ εκτός από τους 1.341.000 τον. ελληνικού βωξίτη, απορρόφησε και 510.000 τον. τροπικού (εισαγόμενου) βωξίτη. Παρήγαγε 821.000 τον. ένυδρης αλούμινας , 695.398 τον. άνυδρης και 181.631 τον. αλουμινίου μετάλλου.
Αναλυτικότερα για τις εταιρείες βωξίτη και την ΑτΕ παραθέτουμε τα εξής στοιχεία :
ΕΛΜΙΝ Α.Ε.
Η «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.» ιδρύθηκε το Νοέµβριο του 2000 µε τη µεταβίβαση των µεταλλευτικών παραχωρήσεων της ιστορικής εταιρείας «Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνος Α.Ε.». Μέχρι πρότινος η ΕΛΜΙΝ αποτελούσε τη δεύτερη µεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εξαγωγής ελληνικού βωξίτη. Το 2012, οι µέτοχοι της εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε. ήρθαν σε συµφωνία µε την εταιρεία KERNEOS S.A. για την απόκτηση του 53% του µετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΜΙΝ, εξασφαλίζοντας τη µακροχρόνια πρόσβασή της σε µια από τις βασικότερες πρώτες ύλες για την παραγωγή αλουµινούχων τσιµέντων.
Το Φεβρουάριο του 2015 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.» από τις εταιρείες ΕΛΜΙΝ Α.Ε. και KERNEOS S.A., µε παράλληλη απορρόφηση της «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ» από την ΕΛΜΙΝ (διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2016), ολοκληρώνοντας µια από τις µεγαλύτερες επενδύσεις που πραγµατοποιήθηκαν εντός του 2015 στη χώρα µας. Η «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ», η οποία ιδρύθηκε το 2013, µε την απόσχιση του κλάδου βωξίτη από τον όµιλο της S&B Βιοµηχανικά Ορυκτά, έχει µακρά παράδοση στην εκµετάλλευση βωξίτη από το 1934.
Η εταιρεία «ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε.» (το σχήµα που προέκυψε από την απορρόφηση της «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ» από την «ΕΛΜΙΝ»), διαθέτει µεταλλευτικές παραχωρήσεις στους Νοµούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Φωκίδας µε εξαιρετικό µεταλλευτικό δυναµικό και τέσσερα ιδιόκτητα λιµάνια (2 από τα οποία είναι ενεργά).
Η «ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε.» εξάγει προϊόντα βωξίτη σε 20 χώρες/4 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Ν. Αφρική και Β. Αµερική), καλύπτοντας τις αγορές των αλουµινούχων τσιµέντων, τσιµέντων Portland, ορυκτοβαµβάκων κτλ. Σε ότι αφορά την παραγωγή αλούµινας και αλουµινίου, η «ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε.» αποτελεί το βασικότερο προµηθευτή µεταλλουργικού βωξίτη στο Αλουµίνιον της Ελλάδας.
Δελφοί - Δίστομον Α.Ε.
Η Εταιρεία δραστηριοποιείται στην εξόρυξη – παραγωγή βωξίτη, καλύπτοντας κατά 45% τις απαιτήσεις της µεταλλουργίας του «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ».
Σήµερα η ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ διενεργεί υπόγειες εκµεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας, παράγοντας περίπου 650.000 τον. βωξίτη ετήσια.
Η Εταιρεία διακρίνεται για τις πολύ καλές επιδόσεις στην ασφάλεια, επιτυγχάνοντας πολλές φορές µηδενισµό ατυχηµάτων σε ετήσια βάση.
Αλουμίνιον της Ελλάδος
Η «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», που ανήκει στον Όµιλο «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» συνέχισε την ανοδική της πορεία και το 2017.
Παρόλ’ αυτά εκτιµάται ότι η παγκόσµια ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται µε ικανοποιητικούς ρυθµούς και αναµένεται το 2016 να παρουσιάσει αύξηση µεγαλύτερη του 2015 κατά 6%, ξεπερνώντας του 60 εκ. τόνους.
Η παραγωγή ένυδρης και άνυδρης αλουμίνας όπως και η παραγωγή μετάλλου, κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα του 2016.
Η τιμή του μετάλλου εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη έναντι του 2016 λόγω παύσης παραγωγής κινέζικων εργοστασίων για περιβαλλοντικούς λόγους. Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές της αλουμίνας.
Μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της επιχείρησης για συνεχή βελτίωση σε όλους τους τομείς,συστάθηκε ομάδα «συνεχούς Προόδου» από στελέχη και εργαζόμενους στο εργοστάσιο. ή ομάδα αυτή, αποτελεί το μοχλό υλοποίησης των στόχων συνεχούς βελτίωσης σε θέματα Περιβάλλοντος, υγιεινής και ασφάλειας, αποτελεσματικότητας, συνθηκών εργασίας, ποιότητας, απόδοσης, παραγωγικότητας, εξέλιξης ανθρώπινου δυναμικού και παρακίνησής του σε διαδικασίες συνεχούς βελτίωσης και τέλος κόστους.
Kλειδί στην εφαρμογή δράσεων και προγραμμάτων συνεχούς βελτίωσης, είναι η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.
Oι κύριες δράσεις της ομάδας συνεχούς βελτίωσης που περιγράφουν και τη φιλοσοφία της προσπάθειας είναι: α) διασφαλίζει την εφαρμογή των διαδικασιών λειτουργίας του συστήματος συνεχούς Προόδου από το προσωπικό των τμημάτων του εργοστασίου, β) Μεριμνά για την ένταξη του προσωπικού σε ομάδες συγκεκριμένης δομής (λειτουργικές οργανωτικές Μονάδες /λ.ο.Μ) με σκοπό την αξιοποίηση της ομαδικής εργασίας σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα του εργοστασίου, παρακολουθεί και υποστηρίζει την λειτουργία τους,γ) έντοπίζει τις ανάγκες εκπαίδευσης του προσωπικού σχετικά με τις αρχές της ομαδικής λειτουργίας, τις μεθοδολογίες βελτίωσης διεργασιών και στατιστικής ανάλυσης και οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα στις αντίστοιχες περιοχές, δ) Προωθεί τη συστηματική Χαρτογράφηση Προτάσεων Βελτίωσης σε όλες τις δραστηριότητες του εργοστασίου, ε) καθοδηγεί και υποστηρίζει μεικτές ομάδες εργασίας με σκοπό την υλοποίηση έργων βελτίωσης μέσα από την έφαρμογή μεθόδων όπως DMAIC, 5S, Kaizen, SMED, PDCA κ.α. και στ) αναπτύσσει σχέδια για τη διαμόρφωση χώρων 5S (Μεθοδολογία οργάνωσης Χώρου έργασίας) μέσω εκπαίδευσης στη μεθοδολογία και διασφαλίζει τη συστηματική επιθεώρηση της ποιότητας λειτουργίας των χώρων 5S στο εργοστάσιο.
Η “Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ)” υπέγραψε δεκαετή συμφωνία με τη General Electric (GE) με σκοπό την ανάπτυξη και εφαρμογή του πρώτου στον κόσμο digital smelter, δηλαδή της πρώτης, διεθνώς, ψηφιακής λύσης στην διεργασία της ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου.
Η καινοτόμος αυτή ψηφιακή λύση, η οποία βασίζεται στο σύστημα Predix της GE, θα επιτρέψει την περαιτέρω βελτιστοποίηση της διαδικασίας της ηλεκτρόλυσης της ατέ, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και γενικότερα στη μείωση του κόστους παραγωγής. ή «ατέ» εξετάζει διαρκώς νέους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας της αλλά και μείωσης του κόστους παραγωγής της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. ΗΞ κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί παγκοσμίως και διαχρονικά το μεγαλύτερο στοιχείο κόστους (30% – 40%) στη διαδικασία παραγωγής αλουμινίου. Η συνεργασία της «ατέ» με την GE ανοίγει το δρόμο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της κερδοφορίας στον κλάδο του αλουμινίου διεθνώς. Η GE έχει αναπτύξει το σύστημα Predix, το οποίο λειτουργεί σε υπολογιστικό νέφος (cloud) με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Δημιουργώντας ένα ψηφιακό μοντέλο, καταφέρνει να παρακολουθεί, να αναλύει και να συσχετίζει την εξέλιξη διαφόρων δεικτών λειτουργίας, ανιχνεύοντας τάσεις και εκδίδοντας σχετικές προειδοποιήσεις στους χρήστες. Ο χρήστης, εν προκειμένω η «ΑτΕ», αξιολογεί και αξιοποιεί τις ατέ: ήλεκτρολυτικά κελιά (λεκάνες) στη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης προειδοποιήσεις και επιστρέφει στο σύστημα πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση, τις ενέργειες και τα αποτελέσματα. αυτά εισάγονται ως νέα δεδομένα στο σύστημα και αξιοποιούνται στην επόμενη αντίστοιχη συγκυρία. Με τον τρόπο αυτό, το σύστημα εμπλουτίζεται, μαθαίνει και αυξάνει την αξιοπιστία του. Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ΑτΕ και GE, εντάσσεται στο πρόγραμμα συνεχούς βελτίωσης. Το σύστημα αυτό, θα αναπτυχθεί στις συνθήκες της ηλεκτρόλυσης του εργοστασίου (παραγωγή αλουμινίου) δίνοντας τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν, μεγάλου όγκου δεδομένα που συλλέγονται καθημερινά και να διοχετευτούν κατάλληλα προς βελτιστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος παραγωγής.