Του κ Κωνσταντίνου Γιαζιτζόγλου
Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων

Όταν, προ τριετίας, ξεκινήσαμε να συζητάμε στο ΔΣ του Συνδέσμου μας την ιδέα για μια έκθεση με θέμα «Tα ορυκτά και ο άνθρωπος», θα έπρεπε να είναι κανείς υπερβολικά αισιόδοξος για να φανταστεί την μετέπειτα πορεία της. Σήμερα, η έκθεση αυτή, που σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, μετά από μήνες επιτυχημένης λειτουργίας και χιλιάδες επισκέπτες στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου στην Κηφισιά, άνοιξε πρόσφατα τις πύλες της στο νέο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια έγιναν την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Προκόπιο Παυλόπουλο.

Και μόνη η παρουσία της α. ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της έκθεσης μας θα αρκούσε για να τονίσει την σημασία που έχουν οι ορυκτές πρώτες ύλες για την ζωή και την οικονομία μας. Η αναφορά του όμως στην χρήση τους μόνο «….υπό όρους σεβασμού και προστασίας του Περιβάλλοντος, ώστε να διασφαλίζεται η, υπαρξιακής σημασίας για (τον άνθρωπο), οικολογική ισορροπία,…» έθεσε με τον πλέον σαφή τρόπο το πλαίσιο βιωσιμότητας που επιβάλλεται ώστε «…. τα ορυκτά να χρησιμεύσουν στο πεδίο της επιβίωσής του (ανθρώπου) και της πολιτισμικής του δημιουργίας.». Για όλους εμάς που εργαζόμαστε στη εξόρυξη, ο σεβασμός του πεπερασμένου των αποθεμάτων αλλά και η απόληψη τους με την μικρότερη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον, αποτελούν μονόδρομο. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίσει και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο τις πρακτικές με τις οποίες υλοποιούμε τις προθέσεις μας αυτές.

Από το πλούσιο σε δεκάδες ορυκτά και μεταλλεύματα υπέδαφος της Ελλάδας, εδώ και χιλιετίες εξορύσσονται όλες εκείνες οι πρώτες ύλες που δημιούργησαν τον πολιτισμό μας, μια και ότι δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, πρέπει να εξορυχθεί. Μέσα από τα εκθέματα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον ορυκτό πλούτο της Πατρίδας μας συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα του για τα υλικά αγαθά που απολαμβάνουμε σήμερα. «Τα ορυκτά είναι κομμάτι της ίδιας της ζωής μας όπως τη γνωρίζουμε και όλα αυτά τα οφείλουμε στον γεωλογικό χρόνο και στην άγραφη ιστορία τούτων των απολιθωμάτων» τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ κος Παπαϊωάννου, στην σύντομη ομιλία του κατά τα εγκαίνια, συμπληρώνοντας «Η έκθεση λειτουργεί ως υπενθύμιση του πού βρισκόμαστε, ποιοι είμαστε κι από πού προερχόμαστε και σίγουρα θα αποτελέσει καταλύτη στην πορεία του ΑΜΦΙΘ συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προβολή τόσο του ΑΠΘ όσο και της πόλης».
Η ανταπόκριση του κοινού στις τρεις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας της έκθεσης είναι εντυπωσιακή. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών επιχειρήσεων κος Κεφάλας, σημείωσε ότι ήδη πάνω από 3’500 άτομα έχουν επισκεφθεί το ΑΜΦΙΘ και οι κρατήσεις για οργανωμένες ξεναγήσεις σχολείων ήδη καλύπτουν το επόμενο τρίμηνο.

Ο κος Κεφάλας στάθηκε στο γεγονός ότι «…παρότι τα ορυκτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας, πολλά από αυτά είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Η ευκαιρία που προσφέρει η έκθεση για μια πρώτη γνωριμία με τον πλούτο του υπεδάφους και την επίδραση του στην ποιότητα ζωής μας είναι μοναδική».

Καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, ο Πρόεδρος του Μουσείου κος Παυλίδης χαιρέτισε την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθεια του ΑΠΘ να τονώσει την διάχυση της επιστημονικής γνώσης μέσα από πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη.

Παρόλο που το πρόγραμμα του στην Θεσσαλονίκη ήταν εξαιρετικά γεμάτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμεινε μετά την τελετή των εγκαινίων και παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση που ακολούθησε, παρεμβαίνοντας με πολύ εύστοχες ερωτήσεις.

Η μεταφορά της έκθεσης στην Θεσσαλονίκη δεν ήταν εύκολο έργο. Το πείσμα όμως και η σκληρή δουλειά της μικρής ομάδας των στελεχών του Συνδέσμου μας, σε συνδυασμό με την οικονομική στήριξη των χορηγών, έκαναν το αδύνατον δυνατόν. Μέσα σε λίγους μήνες, ξεπεράσθηκαν τα προβλήματα του χώρου και της στελέχωσης, ώστε η έκθεση να μεταφερθεί στην Β. Ελλάδα, χωρίς να χάσει απολύτως τίποτα από την άψογη μουσειακά μορφή που της είχε δώσει στην Αθήνα το Μουσείο Γουλανδρή.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι μεγάλη είναι η προσέλευση ενηλίκων επισκεπτών, μεταξύ των οποίων και επιστήμονες του χώρου, ενώ το γεγονός ότι από τους μέχρι στιγμής επισκέπτες το 20% είναι αλλοδαποί, υπογραμμίζει την δυνατότητα συμβολής των αξιόλογων Μουσείων και στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Η μέχρι τώρα επιτυχία της έκθεσης «Τα ορυκτά και ο άνθρωπος» γεμίζει περηφάνεια και ικανοποίηση τόσο εκείνους που δούλεψαν σκληρά για την υλοποίησή της, όσο και όλους εμάς που υπηρετούμε τον μεταλλευτικό κλάδο. Ταυτόχρονα όμως, βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για το μέλλον.

Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου
Αντιπρόεδρος Συνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων