Take safety home:Με αυτό το σύνθημα γιορτάσθηκε και φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορυκτών και Μεταλλευμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Συμμετοχή της Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Α.Ε.

Κάθε δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορυκτών/ Μεταλλευμάτων – European Minerals Day, (EMD) παρέχει την ευκαιρία στο κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη να εξερευνήσει τον κόσμο των ορυκτών, μεταλλευμάτων και των μεταλλευτικών εταιρειών. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 23 -24 Σεπτεμβρίου, τα ορυχεία και τα μεταλλεία σε ολόκληρη την Ευρώπη άνοιξαν τις πόρτες τους σε σχολεία, μαθητές, οικογένειες, γείτονες και όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν περισσότερα για μία βιομηχανία που επηρεάζει κάθε πλευρά της ζωής όλων μας. Η EMD του 2017 καλωσόρισε χιλιάδες επισκέπτες σε περισσότερες από 200 εκδηλώσεις σε 25 χώρες στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού που φέτος κλείνει δέκα χρόνια δράσεων, η Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Α.Ε. συμμετείχε με εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις της τόσο στην Κηφισιά, όσο και στη Μήλο. Καθώς η ασφάλεια είναι προτεραιότητα για τον Όμιλο της Imerys και ταυτόχρονα είναι ένας από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής αυτής ημέρας, οι δράσεις της εταιρίας εστιάστηκαν σε θέματα ασφάλειας αλλά αυτή την φορά για τα παιδιά! Είναι πολύ σημαντικό να «φέρουμε την ασφάλεια στο σπίτι», «take safety home»!

Πιο συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις της Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας για παιδιά (ηλικίας 5-17 ετών) σχεδιασμένο από τους ειδικούς Οδικής Ασφάλειας (Παιδαγωγοί και Μηχανικοί Συγκοινωνιών) του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.Α.) «Πάνος Μυλωνάς»:

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πεζών «Γίνετε ένας Ιππότης της Οδικής Ασφάλειας» για παιδιά 5-8 ετών. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των παιδαγωγών, τα παιδιά κατανόησαν τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής με ευχάριστο τρόπο και ενεργή συμμετοχή.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ποδηλασίας «Ποδηλατική Ασφάλεια» για παιδιά 9-12 ετών. Σχεδιασμένο από το Ι.Ο.ΑΣ. σε συνεργασία με τη Deutche VerkersWacht (το Γερμανικό Οργανισμό Οδικής Ασφάλειας) και υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των εμψυχωτών, τα παιδιά μυήθηκαν στην ασφαλή χρήση του ποδηλάτου με τέτοιο τρόπο που ενίσχυσε την ομαδικότητα και την ενεργή συμμετοχή.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κυκλοφορίας «Κάνε το σωστά» για εφήβους. Το πρόγραμμα αυτό δίδαξε με βιωματικό τρόπο (γυαλιά προσομοίωσης μέθης, ζυγαριά συσχέτισης μάζας – ταχύτητας, επίδειξη χρησιμότητας κράνους και ζώνης) τους εφήβους τις αρχές οδικής ασφάλειας και σωστής συμπεριφοράς στο δρόμο με την καθοδήγηση ειδικού εκπαιδευτή.

Το πρόγραμμα το παρακολούθησαν 60 παιδιά εργαζομένων και συνεργατών καθώς και 40 παιδιά από τα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης.

Στη Μήλο, τα παιδιά των Β΄ και Γ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα και τα παιδιά της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μήλου συμμετείχαν σε μία βιωματική-εκπαιδευτική δράση επικεντρωμένη στην ασφάλεια στο σχολείο, στο παιχνίδι, στο σπίτι, και γενικά σε όλους τους χώρους της ζωής μας.

Το σκηνικό της δράσης, η οποία βασίστηκε στον γνωστό μύθο του Αισώπου «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας», ήταν το Φυτώριο της Imerys στα Πολλώνια, διαμορφωμένο κατάλληλα για το θεατρικό και μουσικό δρώμενο που πλαισίωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στόχος της δράσης ήταν να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά στο θέμα της ασφάλειας ώστε να προσέχουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους ενώ παίζουν. Όλοι έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι και στη διασκέδαση, αλλά με όρους και κανόνες! Τα 65 παιδιά που συμμετείχαν, χωρισμένα σε δύο ομάδες, φόρεσαν τα γιλέκα ασφαλείας και τα διακριτικά της ομάδας τους, και με την καθοδήγηση των εμψυχωτών του εκπαιδευτικού οργανισμού Ευπαλίνος, παρακολούθησαν το θεατρικό του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα, ενώ φόρτωσαν τους μικρούς φορτωτές τους με υλικά, φορώντας όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας! Το σύνθημα ήταν «Παίζω-παίζω ασφαλώς μα προσέχω διαρκώς»!

Και οι δύο εκδηλώσεις έκλεισαν με πλούσιο μπουφέ, ενώ μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα σε όλους τους συμμετέχοντες ανανεώνοντας το ραντεβού μας για το επόμενο European Minerals Day σε δύο χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον θεσμό European Minerals Day, για το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.Α.) «Πάνος Μυλωνάς» και για τον εκπαιδευτικό οργανισμό Ευπαλίνος μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες διευθύνσεις:

http://www.mineralsday.eu/
http://www.ioas.gr/
http://www.efpalinos.gr/