Γνωρίστε τον “Goeffrey”, τον μοναδικό Αυτόματο Διαλογέα Μαρμάρινων Πλακιδίων στον κόσμο

Του κ. Ηλία Ρηγόπουλου
Διευθύνοντα Συμβούλου της STONE GROUP INTERNATIONAL

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια τεχνολογία έχει κάνει τεράστια βήματα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μηχανές μαθαίνουν από την εμπειρία, προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα, εκτελούν ανθρώπινες εργασίες και μιμούνται την ανθρώπινη γνώση.

Στον κλάδο του μαρμάρου η διαλογή των πλακιδίων αποτελούσε πάντα μία πολύ σημαντική εργασία. Με την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης & της Μηχανικής Μάθησης στην γραμμή παραγωγής πλακιδίων, η διαλογή των πλακιδίων γίνεται πλέον αυτόματα, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα με τον πιο έξυπνο, ταχύτερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Τι είναι Τεχνητή Νοημοσύνη & Machine Learning;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής που ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Τα μηχανήματα μαθαίνουν μέσα από την εμπειρία, προσαρμόζονται στα καινούργια δεδομένα και κάνουν πράγματα που μόνο ένας άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει. Κι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί την επιστήμη που μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά, η Μηχανική Μάθηση αποτελεί το τμήμα εκείνο της τεχνικής νοημοσύνης που εκπαιδεύει ένα μηχάνημα στη μάθηση. Βασίζεται στην ιδέα πως τα συστήματα μπορούν να μάθουν με αυτόματο τρόπο από τα δεδομένα, να αναγνωρίσουν μοτίβα και να πάρουν αποφάσεις, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Η μηχανική μάθηση επιτρέπει στους χρήστες της να κάνουν καλύτερες προβλέψεις και να παίρνουν αξιόπιστα αποτελέσματα.

Οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη είναι:

  • Αύξηση παραγωγικότητας
  • Βελτίωση ποιότητας παραγωγής
  • Σταθεροποίηση ροής παραγωγής
  • Εξάλειψη ανθρώπινου λάθους
  • Εξοικονόμηση χρόνου μέσα από την κατηγοριοποίηση και αυτοματοποίηση εργασιών
  • Αξιόπιστη, ακριβής εκτέλεση υψηλού όγκου εργασιών, χωρίς κόπωση και χωρίς επιρροή από την ανθρώπινη φύση.

Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αλλάξει ήδη την καθημερινότητά μας. Τα smartphones, chatbots, έξυπνα αυτοκίνητα, πλατφόρμες όπως το Youtube, Spotify και Netflix, χρησιμοποιούνται, για να προτείνουν στον χρήστη περιεχόμενο, βασιζόμενο στις επιλογές του από στο παρελθόν.

Εντυπωσιακές όμως είναι οι χρήσεις της και σε κλάδους, όπως η ιατρική, η φαρμακευτική, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τράπεζες, αλλά και σε ποικίλους βιομηχανικούς κλάδους, όπως για π.χ. αυτός του μαρμάρου.

Γνωρίστε τον 1ο Αυτόματο Διαλογέα Πλακιδίων μαρμάρου στον κόσμο.

Στην καθημερινότητα της Stone Group International υπάρχει ο Αυτόματος Διαλογέας Πλακιδίων που ακούει στο όνομα Geoffrey. Πρόκειται για μία παγκόσμια καινοτομία που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική εταιρία D-cube. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, ο αυτόματος διαλογέας πλακιδίων έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει εύκολα, γρήγορα και με ακρίβεια, όλα τα πιθανά ελαττώματα των πλακιδίων Thassos Snow White, Volakas και Elba Blue και να τα κατηγοριοποιεί ανάλογα. Η αποτελεσματικότητα του Geoffrey αγγίζει το εντυπωσιακό 94,8%, τη στιγμή που ο ανθρώπινος παράγοντας φτάνει στην καλύτερη περίπτωση στο 73%. Επιπλέον, ο αυτόματος διαλογέας δεν επηρεάζεται από παράγοντες όπως ο φωτισμός ή η κούραση.

Μετά τη διαλογή, τα πλακίδια περνούν στο τελικό στάδιο της συσκευασίας, ενώ όλα τα δεδομένα καταχωρούνται αυτόματα στο SAP-ERP. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί ο πελάτης να σκανάρει την κάθε παλέτα που παραλαμβάνει και να βλέπει λεπτομέρειες για το κάθε πλακίδιο ξεχωριστά, καθώς και να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για συγκεκριμένες παλέτες. Ταυτόχρονα, θα ελέγχετε σε πραγματικό χρόνο η παραγωγή και η συσκευασία.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η εκμάθηση του Geoffrey για ακόμη περισσότερα ελληνικά μάρμαρα.

Τα μαρμάρινα πλακίδια σκανάρονται εύκολα και γρήγορα, ενώ παράλληλα κατατάσσονται σε κατηγορίες με τρόπο αντικειμενικό κι αξιόπιστο. Την ίδια στιγμή, κάθε πελάτης μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του την εφαρμογή “What’s in the box”. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που έχουμε δημιουργήσει , στα πλαίσια περαιτέρω ενίσχυσης της κουλτούρας καινοτομίας στον οργανισμό μας.

Μέσω του “What’s in the box”, ο κάθε πελάτης μας μπορεί μέσα σε ένα μόνο δευτερόλεπτο να λάβει όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για την κάθε παλέτα πλακιδίων που θα παραλάβει, να βλέπει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και φωτογραφίες από το κάθε πλακίδιο ξεχωριστά, από κάθε κουτί συσκευασίας.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και επιτυγχάνεται σκανάροντας το QR code που τοποθετούμε στις συσκευασίες μας. Στη συνέχεια, στην εφαρμογή παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με το υλικό, προσφέροντας:

  • Πλήρη πληροφόρηση, σε πραγματικό χρόνο, για κάθε παλέτα πλακιδίων των παραγγελιών. Μέσω της εφαρμογής, παρέχεται η δυνατότητα εντοπισμού κάθε ενός πλακιδίου ξεχωριστά, από κάθε κουτί της εκάστοτε παραγγελίας.
  • Real-time αναλυτικές πληροφορίες όλων των πλακιδίων της εκάστοτε παραγγελίας.
  • Στην ίδια εφαρμογή, παρουσιάζονται HQ dry-lay photos από κάθε πλακίδιο ξεχωριστά.

Η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί στη διάθεση των πελατών μας σύντομα.

Το κείμενο δόθηκε στο Newsletter του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων